» Attar co to jest ?

Kontakt

  • SYNCHRO Paweł Kotecki
    Nasienna 8
    91-231 Łódź
    NIP: 947-142-20-24
  • E-mail:lawendy@lawendy.pl
  • Telefon+48 500 623 900
    +48 603 747 100
  • Godziny działania sklepuponiedziałek - piątek 8.00-18.00 sobota 9.00-13.00

Cennik

Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Attar co to jest ?

Attar co to jest ?

altNazwa Attar pochodzi z języka arabskiego i  dosłownie oznacza „zapach”. Attar lub „Itra” lub „Ittar” uzyskuje się poprzez destylację  ziół, drewna, kwiatów, przypraw a nawet ziemi. To, co czyni go wyjątkowym, na tle innych perfum to intensywność  zapachu, naturalność składników i brak rozpuszczalników czy alkoholu. Okres dojrzewania attaru może trwać od jednego do dziesięciu lat w zależności od użytych roślin i pożądanych rezultatów. Produkcją olejków zapachowych w Indiach  zajmują się małe rodzinne manufaktury  z miasta Kannauj w stanie Uttar Pradesh

W wersji tradycyjnej olejem bazowym attaru jest to olej sandałowy.  Ze względu na zawrotne ceny, jakie zaczyna on osiągać (surowca jest coraz mnie, więc staje się coraz droższy), wykorzystuje się również inne oleje. Attary mają szeroki zakres zastosowań. Każdy z nich posiada własny, unikalny zapach i funkcje. Część wyprodukowanych olejków stosuje się jako dodatek do innych produktów, np: perfum, wód toaletowych ale większość wytwarza się do bezpośrednio stosowania na ciało, jako naturalny perfum. Uważa się, że attary mają również zastosowanie medyczne i ogólnie są klasyfikowane na podstawie ich wpływu na organizm. „Ciepłe” attary, takie jak piżmo, bursztyn i kesar (szafran) są używane w zimie, podnoszą temperaturę ciała. Podobnie „chłodne” attary, takie jak róża, jaśmin, khus, kewda i mogra są używane w lecie w celu zauważalnego efektu chłodzenia organizmu.

Wyjątkowym ze względu na wykorzystywany surowiec jak i sam zapach jest Attar Mitti. Zamiast destylacji materiału roślinnego, takiego jak korzenie trawy wetiwery, róży lub kwiatów jaśminu, destylowana jest wysuszona i wypieczona glina. Zapach z tego surowca to bardzo słodka mieszanka, w której drzewna i orientalna nuta drzewa sandałowego jest dopełniona ziemnym zapachem. Wielu mieszkańców Kannauj uwielbia ten zapach, gdyż przypomina zapach mokrej ziemi po deszczu.

Położone nad brzegiem rzeki Ganges miasto Kannauj było niegdyś ważnym centrum handlowym dla indyjskich perfum, przypraw i jedwabiu. Wysyłano z tego miejsca towary głównie do krajów Bliskiego Wschodu. Dzisiejsze 1.7 milionowe miasto osiągnęło szczyt swojej świetności w VII wieku, kiedy to było stolicą imperium prowadzonego przez hinduskiego króla o imieniu Harsha Vardhan.

Miejscowi perfumiarze dostarczali olejki zapachowe cesarzom Moghul, którzy rządzili Indiami przez prawie 300 lat. Resztki rozwalających się fortów i królewskich fasad świadczą o dawnej chwale tego miasta.

Miejscowe manufaktury Specjalizują się w sześciu perfumach, między innymi Rose, Henna, Shamama

Jak powstają tradycyjne Attary ?
To naprawdę wielka przyjemność dla oczu, gdy oglądamy tradycyjny proces tworzenia attaru wykonywany przez rzemieślników. Każdego ranka miejscowi rolnicy w pobliżu Kannauj zrywają worki róż, jaśminu i innych płatków i dostarczają je do pobliskich destylarni perfum rozsianych po całym miasteczku. W procesie, który może trwać kilka dni, kwiaty miesza się z wodą i ogrzewa w naczyniach miedzianych Dheg [2]. Aromatyczna para jest następnie przenoszona przez bambusową rurę Chonga [4] do odbiornika Bhapka [5] zawierającego olej z drzewa sandałowego, który służy jako baza dla attaru. Skroplona woda opada na dno odbiornika, ponieważ jest gęstsza niż drzewo sandałowe i olej kwiatowy. Praca perfumiarza jest skomplikowana. Jeśli Dheg ulegnie przegrzaniu, powstały zapach będzie zbyt dymny. Ważne jest również ustalenie, jak długo należy podgrzewać Dheg. Tradycyjne bhatti [1] zbudowane jest z cegieł i gliny, a do ogrzewania wykorzystuje się drewno lub krowie placki. Po zakończeniu destylacji,  wonny olejek uwięziony w oleju sandałowym umieszczany jest na słońcu w skórzanej butelce kuppi. Butelki są wykonywane z wielbłądziej, koziej lub bawolej, gdzie dojrzewają.  Woda odparowuję przez skórkę, a w kuppi pozostaje sama esencja zapachu.

 


 
Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje
Brak produktów ...

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl