SZH628
SUSZONE PŁATKI RÓŻY 10 kg
kraj pochodzenia: Indie
opakowanie: Worki polietylenowe
Płatki róży nadają potrawą piękny aromat, mają wszechstronne zastosowanie w kuchni, nalewki, konfitura, syropy, cukier różany, dodatki do herbat, sałatek kwiatowo-warzywnych, do deserów, ciasta, dekoracja tortów i wiele innych.
Używa się ich do sporządzania napojów, konfitur, miodów, octów różanych, toników kosmetycznych, stanowią również surowiec winiarski itp
Z płatów możemy przyrządzać różany napar. Dajemy około łyżki suszu zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez ok.10 minut. Napar różany posiada łagodny zapach i nieco kwaskowy smak.
Jest to również doskonały dodatek do samodzielnego aromatyzowania każdej herbaty. Płatki róży dają piękny wygląd, cudowny różany smaki i aromat.
Przechowywać w miejscu suchym w zamkniętych opakowaniach w temperaturze nie wyższej niż do 25°C, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.
(WYSTĘPUJĄ W RÓŻNYCH WERSJACH JASNEJ ORAZ CIEMNEJ)
Przepis na ciasteczka z suszonymi płatkami róży.
20g suszonych płatków róży
40g cukru pudru
10g cukru z kwiatu kokosa
80g masła
140g mąki tortowej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
15g suszonej żurawiny
15g suszonych wiśni
1 łyżka wody
sól szczypta
Utrzeć masło z cukrem. Płatki zalać wodą i odstawić na 10 minut. Do masła dodać mąkę, sodę i sól. Żurawinę i wiśnie pokroić na drobne kawałki. Następnie dodać płatki róży i żurawinę. Wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Następnie wyjąc ciasto z lodówki i pociąć na niewielkie kawałków i uformować kształt ciastek, np serca.
Piec w temperaturze 160oC, przez 15-20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 150oC. Piec jeszcze 10 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem z kwiatu kokosa.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.