» » Geranium oil olejek eteryczny do produkcji perfum Geraniowy naturalny Pelargonium graveolens Francuski
Geranium oil olejek eteryczny do produkcji perfum Geraniowy naturalny Pelargonium graveolens Francuski
Nowość

Geranium oil olejek eteryczny do produkcji perfum Geraniowy naturalny Pelargonium graveolens Francuski

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 8,40 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:InPost Paczkomaty24 - 11,00 zł
Kurier - 13,80 zł
Przesyłka pocztowa ekonomiczna - 13,90 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł
Paczka w RUCHU - 8,40 zł

Numer katalogowy: XPP4032

Kod producenta: 4032SH

Stan produktu: Nowy

POJEMNOŚĆ

Cena brutto: 9,90 zł

Cena netto: 8,05 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
GERANIUM ESSENTIAL OIL REGULAR - OLEJEK ETERYCZNY 
Naturalny olejek eteryczny 


Łacińska nazwa: Pelargonium graveolens
100% czysty i nierozcieńczony
XPP4032
zapach: cytronelowy, zielony, pieprzny, różany, kwiatowy, z nutą mięty
Za silny i cytronelowo miętowy aromatu olejku geraniowego odpowiada cytronellol, geraniol, tlenek różany, mrówczan cytronellilu 
Proszę pamiętać że olejek geraniowy nie jest olejkiem z geranium, tym który znamy z naszych domowych doniczek,
olejek z geranium to olejek zdrawcowy.

Kraj pochodzenia: Francja

Pozyskiwany jest metodą destylacji parowej, 

Olejek eteryczny Pelargonium graveolens
Geranium należy do rodzaju Pelargonium ,rośliny te są uprawiane ze względu na ich piękno i są podstawą przemysłu perfumeryjnego. Chociaż istnieje ponad 200 różnych odmian kwiatów pelargonii , tylko kilka jest używanych jako olejki eteryczne. Zastosowania olejku eterycznego z geranium sięgają starożytnego Egiptu, Olejek eteryczny z geranium jest otrzymywany w wyniku destylacji parą wodną liści Pelargonium graveolens , gatunku rośliny pochodzącej z Afryki Południowej gdzie rosnie dziko.
Olejek geranium jest uprawiany w wielu regionach, w tym w Europie i Azji. Istnieje wiele odmian i szczepów tego różowego kwiatka o świeżym, charakterystycznym kwiatowo-różano-miętowym zapachu. Każda odmiana różni się zapachem, ale jest prawie identyczna pod względem składu, zalet i zastosowań. Olejek z Pelargonium graveolens jest szeroko stosowany jako składnik perfum i kosmetyków. 

nuta zapachowa : głowy

dobrze komponuje się z: olejkiem pomarańczowym, bergamotowym, paczuli, lawendowym, limetkowym, miętowym, sosnowym, sandałowym, z drzewa różanego, ylang ylang, 

Ciekawostka:
Obecnie przyjmuje sie trzy wzorce olejku geraniowego.
1. olejek geraniowy bourbon to najlepszy i najdroższy pochodzi z wyspy Reunion o upojnym, różanym zapachu z bardzo silną nutą mięty;
2. olejek geraniowy francuski tzw Regular o łagodnej nucie różanej wzbogaconej cytryną i miętą;
3. olejek geraniowy chiński o najmocniejszym zapachu z nutą róży, cytryny i mięty.
Czysty olejek geraniowy z wyspy Reunion położonej na Oceanie Indyjskim niedaleko Mauritiusa, pochodzący ze zbioru letniego, jest wykorzystywany do produkcji rodinolu. To jeden z droższych i ekskluzywnych składników w perfumiarstwie. Rodinol to mieszanina alkoholi izolowanych z olejku geraniowego. Wydzielenie tych alkoholi poprzedzone jest zmydleniem olejku geraniowowego, nastepnie zdestylowaniem i zrektyfikowaniem. To dość kosztowny proces, dlatego ceny rodinolu są wysokie. Zapach rodinolu uważany jest za nie ziemski ale to kwestia gustu.
 

Olejki naturalne mogą uczulać , dlatego przed zastosowaniem w perfumach należy przetestować niewielką ilość olejku na własnej skórze minimum 24 godziny, jeśli nie wystąpi żadna reakcja można użyć do produkcji perfum czy wody toaletowej.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl